Actualitat

Alt contrast. Grandària lletra.

Deu persones amb diversitat funcional accedeixen a una feina a través del programa INTEGREM de l'IVASS

23/09/2017

Un total de deu persones en risc o situació d'exclusió social de les províncies de València i Alacant han aconseguit un lloc de treball mitjançant el programa Integrem, desenvolupat per l'Institut Valencià d'Atenció Social-Sanitària (IVASS) des de finals de 2016 fins a juliol d'aquest any.

Integrem és una iniciativa finançada per la Generalitat, a través del SERVEF i amb càrrec als fons procedents de la Conferència Sectorial d'Ocupació i Assumptes Laborals 2016, que en el cas del IVASS té per objecte promoure l'accés al mercat laboral de persones amb diversitat funcional a l'atur.

El director general de l'IVASS, Ángel Bonafé, ha incidit en la importància d'aquest tipus de programes "perquè l'ocupació per a aquests col·lectius, que encara es topen amb grans dificultats a l'hora de trobar un lloc de treball, suposa a més d'independència econòmica, major autonomia i desenvolupament personal".

"Encara queda molt per fer, treballem en la formació d'aquestes persones per millorar la seua professionalitat, visibilitzar les seues capacitats i facilitar-los els suports necessaris perquè tinguen més i millors oportunitats. Aquest és el camí de les polítiques socials de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives centrades en les persones, en la defensa dels seus drets i de la seua qualitat de vida, accions que caracteritzen al nou IVASS", ha reiterat.

Un total de 40 persones amb diversitat funcional d'almenys el 33%, aturades i inscrites com a demandants d'ocupació en el SERVEF, han participat en els tres blocs del projecte: orientació, formació i pràctiques en empreses.

Els tècnics del programa han elaborat itineraris d'inserció, proporcionat orientació als participants mitjançant accions d'atenció individualitzada i grupal. Així mateix, se'ls ha impartit formació i la possibilitat d'Experiències en entorns laborals (EEL).

Les sessions individuals i grupals, tècniques de recerca de feina, habilitats personals i laborals, i tècniques per enfrontar-se a una entrevista s'han dut a terme en el primer bloc. En el segon s'han ofert 90 hores de formació sobre Neteja de Superfícies i Mobiliari en Edificis i Locals, als 20 usuaris de Paterna (València), i sobre Operacions bàsiques administratives als d'Elx (Alacant). L'últim i tercer bloc ha englobat les pràctiques en empreses durant 50 hores.

El valor social de les empreses

La mediació inicial de l'Agència de Col·locació de l'Institut Valencià d'Atenció Social-Sanitària, amb seu a les dues províncies, ha estat determinant perquè empreses de la Comunitat Valenciana col·laboraren en el desenvolupament de les pràctiques (EEL). A València, Clece S.A., Limpiezas Lafuente i Eulen S.A. a través de les quals nou persones del Integrem han realitzat treballs a l'Hospital La Fe de Campanar i l'Hospital Doctor Peset, els Cinemes Kinépolis i el Col·legi La Salle.

A la província d'Alacant s'han desenvolupat també 20 itineraris d'inserció, de 120 hores per persona, mitjançant accions d'orientació individual i grupal. A més, un total de 14 participants han completat l'itinerari amb 90 hores de formació i altres 50 hores d'experiències en entorns laborals en institucions i entitats d'Elx com l'Ajuntament, el Col·legi d'Advocats, l'Associació de Pares i Familiars de Persones amb Discapacitat (Aspanias), el Centre de Formació Professional Ripollès, la Unió Excursionista de la localitat i el Centre Residencial Elx Sèniors.

El director general de l'IVASS ha agraït a aquests organismes i entitats la seua col·laboració, i ha subratllat "el valor social de les empreses com a generadores d'ocupació i oportunitats per a col·lectius en exclusió".