Actualitat

Alt contrast. Grandària lletra.

IVASS organitza un complet programa d'activitats lúdiques i formatives en els seus centres i servicis

03/12/2017

L'Institut Valencià d'Atenció Social-Sanitària (IVASS), adscrit a la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, ha commemorat el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional amb un complet programa d'activitats en els centres i servicis de les tres províncies de la Comunitat Valenciana.

Al llarg de la setmana i durant aquest mes de desembre, les persones usuàries i les seues famílies conjuntament amb els professionals d'aquests recursos s'han sumat als actes institucionals i d'entitats del sector de la Discapacitat organitzats amb motiu del 3 de desembre per visibilitzar i normalitzar la diversitat funcional en la societat.

Així mateix, des IVASS s'ha volgut mostrar la tasca dels seus centres i servicis, centrada en les persones amb diversitat funcional intel·lectual i els suports que necessiten per al seu desenvolupament personal i social, així com la importància d'impulsar programes i iniciatives que estiguen dirigides a promoure la seua autonomia, i afavorir la seua inclusió i participació activa en la comunitat.

Marxes per la inclusió

La residència i centre ocupacional PRAGA, a més d'organitzar activitats com un torneig de petanca i de projectar un vídeo temàtic gravat pels propis usuaris i usuàries, va participar al costat de nombrosos col·lectius i associacions en la "II Marxa inclusiva" celebrada dissabte a Rocafort.

També, el C.O. Belcaire de l'IVASS a la Vall d'Uixó es va unir a la "Marxa per l'Accessibilitat", lectura d'un Manifest, classe de gimnàstica adaptada i dinar de germanor, actes organitzats per l'Ajuntament conjuntament amb les entitats i organismes que conformen la Comissió d' accessibilitat de la localitat.

Persones usuàries i els seus familiars, i personal del C.O. El Maestrat van participar en les activitats de la campanya "Benicarló, ciutat de valors", previstes el divendres, entre les quals va destacar la inauguració de la biblioteca inclusiva, una iniciativa que reivindica el dret de les persones amb diversitat funcional a disfrutar dels servicis i recursos en igualtat de condicions que la resta de la població. Aquesta campanya, que va començar el 19 de novembre i finalitza el 14 de desembre, té per objecte difondre els valors en la vida pública, afavorir la convivència i reivindicar els drets de determinats col·lectius com immigrants, dones maltractades, infància i persones amb diversitat funcional.

La residència La Humanitat de Xest no va faltar a la "I Jornada per la inclusió" organitzada per l'ajuntament en col·laboració amb l'IVASS, el C.O. Turis, el C.O. Via Lliure de Bunyol, Acaronar i la residència Savia, sota el lema "Totes les persones som iguals i totes som diferents" i en què hi va haver exposicions, tallers i gran espectacle de ball i música.

La residència Manises va celebrar el dia internacional de les persones amb diversitat funcional decorant les seues estades amb fotografies relacionades amb capacitats, il·lusions i fortaleses. A més, usuaris i usuàries van plantar l'arbre dels desitjos per continuar la festa al pati del centre amb música, jocs i degustar un aperitiu.

El Centre Especial de Treball va organitzar un esmorzar popular com a punt de trobada i d'interacció de tots els seus treballadors i treballadores. Aquest centre de l'IVASS compta amb una plantilla de persones amb diversitat funcional intel·lectual, física i sensorial.

Interactuar amb altres col·lectius

Les persones amb diversitat funcional intel·lectual de la Vivenda Tutelada San Lucas de Xest, pertanyent a la xarxa d'habitatges tutelats de l'Institut Valencià d'Atenció Social-Sanitària, van muntar un estand al Mercat Solidari amb els articles que confeccionen de manera artesanal. També van estar amb una mostra dels seus productes durant la setmana a les Facultats de Magisteri i de Psicologia.

Dijous passat, persones amb diversitat funcional intel·lectual de la residència i centre d'atenció diürna L'Almara de l'IVASS a Burjassot es van acostar fins al veí municipi de Bétera per compartir manualitats i activitats en un "Taller de paper" amb les persones majors de la residència Selegna.

També durant aquesta jornada, el C.O. Marxalenes de persones amb diversitat funcional intel·lectual i l'Associació de Persones Majors d'aquest conegut barri de València van celebrar la cloenda dels Jocs tradicionals d'hivern organitzats per les dues entitats. L'acte, que es va desenvolupar als locals de l'associació de majors, va consistir en el lliurament de trofeus de les diferents competicions que van efectuar al mes de novembre en les modalitats de birles, petanca, dòmino i parxís.

El C.O. Altabix de l'IVASS a Elx ha elaborat les xapes per commemorar el dia internacional de les persones amb diversitat funcional, en col·laboració amb l'ajuntament, i d'altra banda les persones usuàries van presentar, el dissabte a la Plaça del congrés Eucarístic, un estand dels productes que elaboren als diferents tallers ocupacionals. Emmarcada en la campanya de sensibilització de la població realitzaran una activitat conjunta amb un col·legi de la localitat i rebran en el seu centre a estudiants de Magisteri.

Per la seua part, el centre PRAGA té previst un taller conjunt amb el CEIP Sant Sebastià de Rocafort sobre la diversitat funcional per conèixer a les persones amb capacitats diverses. Així mateix, les persones usuàries de la residència Caixa Ontinyent de Xàtiva han compost una cançó amb el títol "Jo sóc com tu ... tu ets com jo" que el seu video es projectarà aquest dimarts en una jornada de portes obertes que es desenvoluparà a les instal·lacions del centre.