Actualitat

Alt contrast. Grandària lletra.

IVASS donarà suport a la creació d'un nou Grup d'Autogestors format per persones amb diversitat funcional intel·lectual, usuàries i usuaris de la seua xarxa d'habitatges

13/04/2018

L'Institut Valencià d'Atenció Social-Sanitària (IVASS), adscrit a la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, donarà suport a les 30 persones amb diversitat funcional intel·lectual, usuàries i usuaris de les vivendes tutelades, perquè conformen un Grup d'Autogestors dins d'aquest servei, tal com ja s'ha fet en altres serveis de l'entitat.

Un total de 20 professionals de les vivendes han participat en un curs de formació de 10 hores, que s'ha desenvolupat en dues jornades, i ha estat impartit per Juan Carlos Morcillo, Psicòleg, especialista en Diversitat Funcional i Organitzacions.

Durant les classes han intercanviat impressions i plantejat propostes sobre la participació de les persones amb diversitat funcional intel·lectual que resideixen en aquests serveis en la gestió dels mateixos, per tal que el servei done suport a les necessitats reals de les persones que viuen al mateix.

L'objectiu d'aquesta iniciativa és constituir un equip de treball específic perquè aquestes persones disposen dels suports necessaris per desenvolupar els seus projectes i metes personals.

Un cop constituït, el Grup d'Autogestors de les vivendes tutelades es reunirà de manera periòdica per tractar temes que són del seu interès, com l'habitatge, la sanitat, la família, el treball, l'economia, etc., de manera que tots els seus integrants expressen les seues opinions i puguen prendre les seues pròpies decisions en qüestions que afecten al seu present i futur.

Fer valer els seus drets

Aquests equips contribueixen a fer valer els drets de les persones amb diversitat funcional intel·lectual, ja que es constitueixen com un fòrum de debat i reflexió que, amb el suport dels professionals, els permet prendre decisions sobre com volen viure, gestionant els mitjans per posar en pràctica aquesta elecció. Aconseguir un lloc de treball digne, gaudir d'una vida en parella i la capacitat d'elecció són, entre altres, qüestions que els preocupen i la base d'una millora d'una ciutadania plena.

A més, en el Grup d'Autogestors es fomenten les habilitats de comunicació, amb les quals transmetre sentiments i necessitats, el desenvolupar-se sense por a equivocar-se, augmentant l'autoestima i la confiança en si mateixos i, amb això, una major autonomia personal.

Són grups que també promouen la participació de les persones amb diversitat funcional intel·lectual en la vida de la seua comunitat, així com la interacció amb el seu entorn immediat, millorant la seua inclusió social.

L'Institut Valencià d'Atenció Social-Sanitària compta actualment amb un Grup d'Autogestors format per persones amb diversitat funcional intel·lectual dels centres ocupacionals Rafalafena a Castelló, Buris-Ana a Borriana i Belcaire a la Vall d'Uixó. El treball d'aquest grup ha assolit resultats molt positius per a la gestió dels centres i per al benestar de les persones usuàries i les seues famílies.