Actualitat

Alt contrast. Grandària lletra.

Igualtat incrementa en prop de 17,7 milions d'euros la inversió en l'IVASS per a 2019

03/01/2019

La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha previst un creixement de prop de 17,7 milions d'euros en el pressupost de l'Institut Valencià d'Atenció Social-Sanitària (IVASS) de 2019, que ascendeix a 57 milions d'euros.

El director general de l'IVASS, Ángel Bonafé, ha assenyalat que "aquest increment respon a l'aposta del Consell per les polítiques socials", i ha afegit que "permetrà donar continuïtat a les actuacions escomeses durant aquests tres anys en l'IVASS, durant els quals s'ha treballat per a implantar el nou model d'atenció social centrat en les persones impulsat pel Govern del Botànic".

Així mateix, ha recordat que "des de 2015, s'han realitzat millores en infraestructures, recursos humans i organització dels centres i serveis per a dignificar les condicions i les instal·lacions de tots els centres de l'IVASS i oferir als usuaris i a les seues famílies uns recursos més inclusius".

Ángel Bonafé ha avançat que "el pressupost del pròxim exercici preveu una inversió de prop de 6,7 milions d'euros, la qual cosa es tradueix en 4,3 milions d'euros més que en 2018, per a l'adequació i la millora dels centres en funcionament i dels que es posaran en marxa en 2019, entre ells la construcció nova de dues residències per a persones amb diversitat funcional intel·lectual a Llíria i a Elx".

En aquest sentit, ha manifestat que al CEEM d'Albocàsser, que es va revertir al sistema públic i va passar a formar part de l'IVASS a mitjan any, i a la pròxima obertura de la residència per a persones amb diversitat funcional intel·lectual d'Ontinyent, "se sumarà una altra residència per a persones amb diversitat funcional intel·lectual a Torrevieja, i un CEEM per a persones amb trastorn mental crònic a Alcoi". Ha incidit que "per a cobrir les necessitats de posar en marxa aquests nous recursos s'han pressupostat 4,7 milions d'euros més que en 2018 i s'ha comptat amb una partida d'aproximadament 13 milions d'euros".

El director general de l'Institut Valencià d'Atenció Social-Sanitària ha subratllat l'augment en un 26 % del capítol de personal, amb 37,4 milions d'euros, "per a equilibrar les plantilles a les residències, que actualment tenen ràtios excessivament ajustades per al treball que exerceixen els professionals d'aquest tipus de recursos; també per a reduir l'alta contractació temporal i per a crear nous llocs de treball a les oficines centrals, que donen suport als centres i serveis".

D'altra banda, Ángel Bonafé ha ressaltat que "es continuarà desenvolupant el projecte de la nova unitat tècnica especialitzada en tuteles, ubicada als serveis centrals de l'IVASS a València i que es farà extensible a la resta de províncies, de manera que puga fer-se càrrec dels 3.200 casos de persones majors i persones amb diversitat funcional o amb trastorn mental greu amb capacitat judicial modificada tutelats per la Generalitat Valenciana".

En concret, ha especificat que "la Unitat de Tuteles de l'IVASS disposa d'un equip format per 43 professionals, que actualment atenen uns 1.700 casos que ja s'han transferit per la Unitat Tècnica de Tuteles (UTT) de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives", i ha concretat que "per a la creació d'una estructura territorialitzada d'aquest servei són necessaris un total de 49 nous llocs de treball".

Reordenació i nou model d'atenció

"El Govern del Botànic ha impulsat un canvi de model d'atenció social amb el propòsit ferm de donar una resposta real i efectiva als col·lectius amb necessitats especials o més desfavorits de la societat", segons Bonafé.

En l'IVASS, ha matisat, "estem implantant aquest nou model amb la reordenació dels nostres recursos per a fer-los més inclusius i oberts a la comunitat, d'acord amb la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, i amb el disseny i l'execució de nous espais exteriors per al gaudi i l'oci dels usuaris".

També ha destacat "la consecució de programes de suport i formació, que afavorisquen l'autonomia i l'ocupabilitat de les persones amb diversitat funcional intel·lectual de la xarxa d'habitatges".

El director general de l'IVASS ha assegurat que "aquests pressuposts de 2019 ens donen la possibilitat de poder continuar treballant per a millorar les instal·lacions i a dotar-les de nous equipaments perquè les treballadores i els treballadors dels centres i serveis puguen exercir les seues funcions en unes condicions laborals adequades, i per a millorar els espais i fer-los més accessibles i que els usuaris puguen disposar d'un parc mòbil renovat per als seus trasllats o desplaçaments".