Actualitat

Alt contrast. Grandària lletra.

L'IVASS posa en marxa un servei especialitzat en alteració greu de la conducta o problemes de salut mental

30/08/2020

L'Institut Valencià d'Atenció Social-Sanitària (IVASS), adscrit a la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, ha posat en marxa un nou servei pilot especialitzat en alteració greu de la conducta o problemes de salut mental dirigit a les persones amb diversitat funcional intel·lectual dels habitatges tutelats.

La directora general de l'IVASS, Noelia Martí, ha explicat que "es tracta d'un projecte pilot que naix amb l'objectiu d'oferir atenció i intervenció clínica psicològica i psiquiàtrica en l'entorn habitual de les persones usuàries dels habitatges tutelats de l'entitat que presenten diagnòstic dual".

La xarxa d'habitatges de l'IVASS està formada per cinc recursos comunitaris; en concret, 2 habitatges tutelats assistits i 3 habitatges supervisats de promoció de vida independent on resideixen 28 persones amb diversitat funcional intel·lectual.

També es du a terme suport puntual en 4 habitatges més on resideixen persones que anteriorment van passar per la xarxa i que es van emancipar d'aquesta. Disposa actualment d'una plantilla de 16 professionals per a tot això.

Noelia Martí ha insistit en el fet que "aquest servei busca donar resposta a aquestes persones i les seues famílies, ja que des d'aquests recursos es constata que les usuàries i els usuaris que presenten manifestacions conductuals complexes juntament amb possibles sospites de trastorn mental requereixen els serveis de professionals clínics especialitzats en salut mental i discapacitat intel·lectual en coordinació amb la xarxa de salut mental comunitària, com ja hi ha en altres comunitats autònomes".

Hi ha el consens internacional sobre la rellevància dels trastorns mentals i els problemes conductuals en l'atenció integral a les persones amb diversitat funcional intel·lectual, així com la seua major vulnerabilitat.

De fet, la investigació actual aporta dades de prevalença que oscil·len des d'un 10 % fins a un 40 % de persones amb diversitat funcional intel·lectual que presenten problemes de salut mental, en taxes més altes que la població general.

En 2019, l'Institut Valencià d'Atenció Social-Sanitària va realitzar un estudi detallat sobre una mostra de 486 persones adultes amb diversitat funcional intel·lectual usuàries de les residències de l'entitat sobre problemes de conducta, alteració mental o comportamental, en què es confirmaven les conclusions dels estudis més actuals.

Malgrat aquesta evidència, la majoria de les vegades, es produeix el conegut 'efecte eclipsador' de la malaltia mental i la conducta problemàtica, segons el qual s'atribueixen erròniament els símptomes a la mateixa diversitat funcional intel·lectual per falta d'una avaluació diagnòstica adequada i de tractaments individualitzats globals, i està comprovat que aquestes persones són més vulnerables a patir una alteració mental o comportamental.

La directora general de l'IVASS ha reiterat que "aquest nou servei pilot especialitzat es constitueix també com un suport específic per a l'equip de professionals d'atenció directa de la xarxa d'habitatges tutelats que els ofereix formació específica, pautes i metodologies d'abordatge que incrementen el benestar emocional i la inclusió social en la comunitat de les persones que resideixen en aquests recursos".