Actualitat

Alt contrast. Grandària lletra.

El centre Torrefiel de dany cerebral adquirit organitza la ‘Jornada aliments neurosaludables’

26/10/2023

El centre de dia Torrefiel de l'Institut Valencià de Serveis Socials (IVASS), adscrit a la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, ha organitzat la ‘Jornada alimentació neurosaludable’ amb la finalitat de promoure hàbits alimentaris i de vida saludables en persones amb mal neurològic.

Este acte s'emmarca en la celebració del Dia del Dany Cerebral Adquirit i ha reunit este matí en el centre municipal Jubiocio de Benicalap a professionals del centre d'atenció diürna i a les persones usuàries acompanyades de les seues famílies.

La jornada busca informar sobre els riscos que comporten el ritme de vida accelerat i l'estrés per a la salut, i com previndre'ls per a evitar accidents cerebrovasculars o coneguts més comunament com ictus, que són hui dia una de les principals causes del dany cerebral adquirit.

També s'ha posat l'accent en la importància de conéixer els aliments i les seues propietats per a cuidar el que mengem i com ho fem, així com que hem de parar atenció al temps i espai que dediquem per a realitzar una activitat tan fonamental per a la salut i el benestar de la persona.

En les diferents intervencions de la jornada s'ha ressaltat l'alimentació com a determinant en les probabilitats de patir un dany cerebral adquirit i, cas d'haver patit una lesió sobtada en el cervell, en el procés de rehabilitació, ja que una de les possibles seqüeles és la disfàgia, la dificultat o la impossibilitat per a deglutir aliments.

El dany cerebral adquirit és una de les patologies discapacitants de major incidència al nostre país. Després d'haver patit un ictus, un traumatisme cranioencefàlic, un tumor cerebral o qualsevol altra malaltia infecciosa que afecte el cervell, esta lesió no sols es produeix de manera sobtada en la persona, sinó que irromp sobtadament a nivell familiar deixant-los també seqüeles.

El centre Torrefiel de l’IVASS compta amb 30 places d'atenció diürna i un equip multidisciplinari de professionals, entre ells, fisioterapeuta, treballador social, neuropsicòleg, terapeuta ocupacional, logopeda, infermera, cuidadores, monitores i administrativa, a més de personal de neteja, cuina i transport.

Les persones usuàries segueixen un programa terapèutic i de rehabilitació intensiu, que es compagina amb tallers i activitats fisicoesportives, artístiques i teatre, d'oci cultural i temps lliure en la comunitat, en les quals s'involucren també les famílies, i que els proporcionen una major autonomia funcional i afavoreixen la seua participació i inserció social.