Actualitat
L’Institut Valencià de Servicis Socials reafirma el compromís de la Generalitat amb les persones vulnerables en la jornada internacional d’ELISAN

L’Institut Valencià de Servicis Socials (IVASS), adscrit a la Vicepresidència Primera i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, ha participat hui en la jornada internacional de la xarxa europea per a les polítiques socials ELISAN celebrada a Trieste (Itàlia).
La trobada, presentada pel conseller de Salut, Polítiques Socials i Discapacitat de la regió de Friuli Venezia Giulia, Riccardo Riccardi, i el vicepresident d’ELISAN i president del Consell Regional de Veneto, Roberto Ciambetti, ha reunit més de cent països per a abordar polítiques de desenrotllament sostenible dirigides al benestar social, que promoguen la inclusió social, la igualtat d’oportunitats i l’accés als servicis bàsics.
En la seua intervenció, la directora general de l’IVASS, María José Rico, ha ressaltat “el ferm compromís de la Generalitat amb els col·lectius més vulnerables”, i ha subratllat “la necessitat de construir polítiques públiques inclusives que promoguen la qualitat de vida de les persones, especialment, de les que es troben en situació o risc d’exclusió”.
María José Rico ha posat el focus en un dels reptes socials més preocupants a escala global com és l’impacte de les addiccions, de les quals ha dit que “no solament afecten la persona que les patix, sinó que desestructuren famílies, comunitats i sistemes socials sencers, per la qual cosa és una problemàtica sense fronteres que impacta en qualsevol edat i en tots els àmbits socioeconòmics”.
La directora general ha alertat sobre l’augment de noves addiccions vinculades a l’ús intensiu de tecnologies digitals, el joc en línia o el consum precoç de substàncies, especialment entre els jóvens, i ha fet una crida a l’adopció d’un enfocament integral que combine prevenció, tractament, regulació i investigació.
Així mateix, s’ha referit a “la dualitat de la tecnologia, ja que les plataformes digitals, les aplicacions mòbils i l’anàlisi de dades poden ser grans aliats en la prevenció i el tractament, però també comporten riscos si no es gestionen adequadament i poden generar efectes negatius en les persones com l’ansietat, l’aïllament o la fatiga digital”.
Col·laboració global com a eix d’actuació
La directora general de l’Institut Valencià de Servicis Socials ha incidit en la necessitat de la cooperació internacional, en l’Estratègia de la Unió Europea sobre drogues 2021-2025, com a eix d’actuació que impulsa una resposta conjunta davant este desafiament global.
En este sentit, ha reiterat que “és fonamental que governs, institucions i societat civil treballem units per a crear xarxes de suport i solucions sostenibles, que garantisquen la salut pública i el benestar de les generacions futures”, i ha destacat “la col·laboració de l’IVASS amb les universitats i entitats de l’àmbit acadèmic que aporten investigació i desenrotllament de noves solucions tecnològiques i científiques davant dels desafiaments socials”.
A la jornada ha assistit la Universitat CEU Cardenal Herrera, la Universitat Politècnica de València, l’Institut Universitari d’Investigació Polibienestar i la Universitat de València; esta última ha presentat un treball d’investigació sobre ‘Aspectes psicosocials del procés addictiu’.
María José Rico ha reafirmat el compromís de la Generalitat amb la xarxa ELISAN, que agrupa institucions a escala internacional compromeses amb el desenrotllament de polítiques socials efectives i la presidència de les quals va assumir recentment la vicepresidenta del Consell, Susana Camarero, i ha destacat “la Declaració de Venècia com a full de ruta per a la consecució d’accions que prioritzen la inclusió, l’equitat i la salut social”.
Durant la jornada s’han abordat també altres projectes socials i casos pràctics encaminats a millorar les condicions de vida de les persones amb malaltia de pàrkinson, les seues famílies i cuidadors.